Om glasbruket
Glasbruket startades år 1889 och var då inriktat på att göra namnskyltar i glas, bergdalatroll samt bruksglas med den blå kanten.
Om Bergdalahyttan
Glasbruket startades år 1889 och var då inriktat på att göra namnskyltar i glas, bergdalatroll samt bruksglas med den blå kanten.
På Bergdalahyttan tillverkas den folkkära klassikern Blå Kant som funnits med under brukets alla tider. Blåsor uppstår alltid i tillverkningen av den blåa kanten eftersom det bildas luftfickor när den blåa kanten läggs på. Förr sades det att den blå kanten skulle förhindra närgående flugor från skålar, fat och kannor.
Roger Johansson
Glasbrukets formgivare, ägare och VD
Många förbättringar har skett på bruket sedan Roger år 2015 räddade glasbruket. Bland annat så har bruksbutiken genomgått en stor renovering och är idag stilrent inredd i vitt så glaset får ta sin plats. På butikens övervåning finns nu även ett galleri där konstglaset framhävs och utställningen byts ut två gånger per år.
Hans intresse för att skapa har funnits med sedan barnsben. Trots bristande kunskap i att rita används den verbala skissen för att forma fantastiska skapelser. Sin kreativitet formar han i stilrent glas, gärna med harmoniska färgkombinationer och en idé kan upptäckas när som helst.
I det dagliga arbetet märker man att Roger är en driven entreprenör. Han gör det mesta på glasbruket – tillsammans med sina medarbetare, vilket innebär alltifrån att vara delaktig i produktionen, slipa glas samt packa beställningar. Kanske är det därför det går åt så mycket kaffe här på bruket?
Hyttsill med Hönsa-Lottas luffarmuseum
Bergdala glasbruk är landets enda bruk som har trägolv och träväggar samt en genuin bruksmiljö. Även kända för sin ”blå kant” och tillverkare av det eftertraktade TV-priset Kristallen. Därefter berättar vi om luffarens besök i det mörkaste Småland där gemenskap och värme var ledstjärnan för träffarna. Det kunde bli både sanna och mindre sanna historier för de som samlats. Nyheter från grannbyarna förgyllde också sammankomsten för de församlade i den oftast varma hyttan.
Maten är höjdpunkten på programmet och består av Hyttsill en inlagd saltsill i lök och grädde. En tradition i Glasriket sedan länge. Här blir det även stekt fläsk, småländska isterband och inte minst har vi glädjen att presentera ambassadör Håkan Juholts komponerade sill som han tagit fram till vårt Hyttsillsbord, som en extra smaksensation, tillsammans med Inger ”Hönsalotta” Rydbrink. Denna sill har smak av skogens alla härligheter. Bakad potatis, lingon ( lingon användes för att söta den salta sillen ) Ett kryddsmör till den bakade potatisen finns också med på bordet samt knäckebröd.